marți, februarie 19, 2008

FIDEL CASTRO RENUNŢĂ LA CONDUCEREA CUBEI

Preşedintele cubanez Fidel Castro a anunţat că renunţă la putere. Informaţia a fost publicată în ediţia electronică a cotiadianului Granma, oficiosul guvernului de la Havana. Fidel Castro conduce Cuba de aproape cinci decenii. El este unul dintre cei mai longevivi lideri de pe planetă, care şi-a păstrat puterea în ciuda ostilităţii declarate a Statelor Unite. 10 preşedinţi s-au perindat la Casa Albă, dar la Havana, El Lider Maximo a continuat să guverneze Cuba cu mînă de fier.

„Îmi vine să râd! Nimeni nu s-a gândit că voi reuşi, nici măcar eu!” Asta spunea chiar luna trecută Fidel Castro despre cei 47 de ani pe care i-a petrecut în fruntea Cubei. A venit la putere la Havana în 1959, la capătul unui război de gherilă de câţiva ani, dus împotriva trupelor fidele dictatorului Fulgencio Batista, susţinut de statele Unite. Pare surprinzător, dar Fidel Castro nu era comunist, ci avea mai degrabă vederi liberale. După victoria revoluţiei cubaneze, şi-a consolidat puterea cu ajutorul comuniştilor, mult mai bine organizaţi în acea vreme decât orice altă forţă politică din Cuba.

Castro a intrat astfel în conflict cu Statele Unite, mai ales după ce a trecut la politica de naţionalizări, în urma cărora au fost confiscate proprietăţile a numeroşi oameni de afaceri americani. În plin război rece, şi angajat într-o competiţie pe viaţă şi pe moarte cu Uniunea Sovietică, Washingtonul a făcut tot posibilul să elimine noul regim comunist din Cuba.

În 1961, administraţia americană a organizat debarcarea în Cuba a unui grup de dizidenţi cubanezi, care urmau să-l înlăture pe Castro. Cei peste o mie de combatanţi au fost însă măcelăriţi în celebra bătălie din Golful Porcilor. Ca să-şi asigure supravieţuirea regimului, Fidel Castro s-a apropiat de URSS şi, în octombrie 1962, a fost protagonistul celebrei crize a Rachetelor. Casa Albă şi Kremlinul au fost atunci în pragul războiului nuclear, după ce Castro a permis sovieticilor să instaleze rachete nucleare în Cuba.

Timp de mai bine de 30 de ani, Castro a visat să devină un lider regional şi a luptat pentru exportul revoluţiei comuniste în America Latină. De cealaltă parte, Statele Unite au făcut tot posibilul să izoleze Cuba. Se spune că El Lider Maximo a supravieţuit la nu mai puţin de 600 de tentative de asasinat puse la cale de CIA. La finalul războiului rece, rămas fără sprijinul sovieticilor, Castro a fost nevoit să accepte deschiderea cubei către lume. Odinioară excomunicat de Vatican, în ianuarie 1998 a permis ca papa Ioan Paul al 2-lea să viziteze Cuba. Chiar dacă mai are doar câţiva prieteni, din care cel mai bun e preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, El lider Maximo a continuat să se afişeze ca opozant al Americii.

Chiar şi la 15 ani de la sfârşitul Războiului Rece, Fidel Castro a reuşit să rămână la putere, în ciuda embargoului şi a opoziţiei Statelor Unite. Un excelent orator şi lider carismatic, el a reuşit să menţină rămână popular atât în Cuba, cât şi în lume.Cu toate acestea în ultimii ani, tot mai multe zvonuri au susţinut că Fidel Castro e tot mai grav bolnav. De altfel, acum 9 ani, el l-a desemnat pe fratele său Raul, să-i urmeze la conducerea Cubei.

Antena 3

Niciun comentariu: