joi, februarie 21, 2008

Boris Tadici mulţumeşte României pentru respingerea independenţei Kosovo

Comenteaza

Boris Tadici
Preşedintele Serbiei, Boris Tadici, a mulţumit azi României pentru atitudinea sa de respingere a independenţei Kosovo şi a spus că ţara noastră rămâne un prieten într-un moment în care Belgradul se confruntă cu o mare provocare, adăugând că Serbia va lupta pentru integritatea sa teritorială.

Preşedintele Serbiei a ţinut să mulţumească României pentru atitudinea sa în privinţa independenţei Kosovo, afirmând că ţara noastră este un prieten tradiţional al Serbiei.

"România este un prieten de tradiţie al Serbiei. Când Serbia se confruntă cu cea mai mare provocare a sa, îi sunt recunoscător României pentru atitudinea sa principială, pentru faptul că nu recunoaşte statul creat ilegal, Kosovo, cu atât mai mult cu cât România, în calitatea sa de stat membru al UE îşi menţine această poziţie principială", a declarat Boris Tadici, adăugând că la nivelul UE nu există o atitudine comună când este vorba de recunoaşterea Kosovo.

Tadici a subliniat că Serbia nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo şi că va lupta pentru integritatea teritoriului, dar nu va renunţa la viitorul ei în cadrul Uniunii Europene. "Doresc să mă exprim foarte clar aici, la Bucureşti, în România. Serbia este astăzi lovită, vătămată, într-un fel. Poporul meu trăieşte nişte sentimente foarte greu de suportat astăzi, când există unele ţări care sunt pregătite să recunoască independenţa provinciei Kosovo. Eu împărtăşesc aceste sentimente cu cetăţenii Republicii Serbia, dar noi nu vom ceda niciodată, nu ne vom preda niciodată. Nu vom ceda şi nu ne vom preda niciodată. Vom continua lupta noastră pe cale paşnică, cu un plan strategic foarte bine definit, vom apăra interesele noastre, dar vom ţine cont şi de viitorul nostru regional şi continental", a fost mesajul liderului de la Belgrad.

Preşedintele Serbiei a afirmat că statul pe care îl conduce va reduce colaborarea diplomatică cu ţările care vor recunoaşte independenţa Kosovo, dar nu se va autoizola şi îşi va întări propriile capacităţi.

"Noi vom reduce colaborarea diplomatică cu ţările care vor recunoaşte acest act ilegal referitor independenţa Kosovo, dar o vom face respectând toate normele pe care le-ar respecta orice stat aflat în situaţia noastră. Dar aceasta nu înseamnă auotizolarea Serbiei, deoarece în cazul în care se va îndrepta spre autoizolare ar însemna că Serbia susţine gestul celor care au aprobat independenţa Kosovo", a mai spus liderul de la Belgrad.

Preşedintele sârb a mai arătat că ţara sa este un factor important când vine vorba de stabilitatea în Balcani, în Europa de sud est. "Serbia este parte a Europei şi nu va renunţa niciodată la interesele sale legitime. Serbia doreşte în continuare să-şi păstreze integritatea teritoriului, însă nu va renunţa niciodată la viitorul ei ca membru al UE. Vom continua lupta noastră, ne vom confrunta în continuare cu provocări şi vom da totul de la noi pentru a ne realiza scopurile legitime. Aceasta înseamnă că Serbia nu va recunoaşte niciodată inependenţa Kosovo, dar orice acţiune a Serbiei va fi realizată pentru a păstra integritatea teritoriului. Serbia nu va purta niciodată război,deoarece avem o experienţă destul de grea când este vorba de confruntările din Balcani", a mai spus Boris Tadici.

Preşedintele Serbiei Boris Tadici efectuează o scurtă vizită oficială în România, prima de acest gen după ce Kosovo şi-a declarat independenţa.

România este una dintre puţinele ţări UE şi NATO care a declarat răspicat că nu va recunoaşte indepedenţa autoproclamată a Kosovo
from adevarul.ro

Niciun comentariu: