duminică, februarie 17, 2008

REACŢII INTERNAŢIONALE DUPĂ PROCLAMAREA INDEPENDENŢEI STATULUI KOSOVO

Abhazia şi Osetia de Sud, două regiuni separatiste din Georgia, au anunţat, duminică, că şi ele vor cere Rusiei şi ONU recunoaşterea independenţei lor. În acelaşi timp, Consiliul de Securitate al ONU a decis să se reunească de urgenţă duminică seară pentru a discuta evoluţiile din Kosovo. Şedinţa a fost convocată la solicitarea formulată de Rusia imediat după ce parlamentul de la Pristina a declarat unilateral independenţa Kosovo.

Şeful statului sârb Boris Tadic a îndemnat duminică la calm şi a dat asigurări, că ţara sa va lua toate măsurile necesare pentru a anula desprinderea Kosovo de Serbia. El a declarat că Serbia nu va recunoaşte niciodată independenţa provinciei. Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, aflat la Ierusalim, a salutat proclamarea independenţei Kosovo de către parlamentul de la Pristina. „Urez succes Kosovo. Este un succes al comunităţii internaţionale şi al Europei”, a spus şeful diplomaţiei franceze, care se află într-o vizită de două zile în Israel şi teritoriile autonome palestiniene.

Statele Unite au luat act de desfăşurarea evenimentelor de la Priştina şi îndeamnă la calm a anunţat departamentul de Stat, printr-un comunicat. Germania de asemenea face apel la calm şi la moderaţie o dată cu proclamarea independenţei Kosovo.

Albania a salutat proclamarea independenţei Kosovo, în vreme ce Marea Britanie a declarat că proclamarea independenţei este o evoluţie importantă, pe tema căreia va face o declaraţie la reuniunea miniştrilor de Externe de la Bruxelles, de luni.

Statele Unite şi Marea Britanie, alaturi de alte 100 de state, au anunţat că vor recunoaşte independenţa Kosovo.

Antena 3

Niciun comentariu: