joi, februarie 21, 2008

UDMR CĂTRE UE: ROMÂNIA AR TREBUI SĂ RECUNOASCĂ INDEPENDENŢA KOSOVO

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a avut marţi o întâlnire cu ambasadorii Uniunii Europene la Bucureşti, cărora le-a prezentat în amănunt activitatea guvernamentală şi rezultatele acesteia. Întâlnirea de la Bucureşti a fost în acelaşi timp o ocazie pentru Marko Bela de a îi informa pe diplomaţii europeni cu privire la poziţia pe care UDMR o are vis-a-vis de proclamarea independenţei Kosovo. În comunicatul emis de UDMR se transmite că „Marko Bela a arătat că poziţia fermă a Uniunii Democrate Maghiare este că România ar trebui să recunoască repede independenţa Kosovo”.

Opinia maghiarilor nu este împărtăşită şi de Guvernul de la Bucureşti, din care UDMR face parte. Autorităţile române au respins categoric, printr-o Declaraţie adoptată de Parlament, posibilitatea ca independenţa provinciei Kosovo să fie recunoscută de Bucureşti.

Poziţia UDMR a pus deja într-o situaţie delicată Guvernul României. Pe lângă contradicţiile iscate pe plan extern, premierul Tăriceanu trebuie să facă faţă şi criticilor de la Bucureşti. Astfel, PSD şi PLD au cerut explicit ieşirea UDMR de la guvernare. Chiar şi în PNL au existat voci care i-au cerut premierului Tăriceanu să renunţe la colaborarea cu UDMR. Miercuri, Norica Nicolai (PNL), a declarat explicit la News FM că "UDMR ar trebui să ia în calcul ieşirea de la guvernare."

La întâlnirea cu ambasadorii UE, liderul UDMR şi-a mai exprimat nemulţumirea cu privire la introducerea sistemului de vot uninominal care ar putea periclita reprezentarea minorităţii maghiare în Parlament. El consideră că în acest fel doar câţiva „purtători de cuvânt” le-ar mai putea susţine interesele în forul legislativ.

Antena3.ro

Niciun comentariu: