duminică, februarie 17, 2008

KOSOVO. ZIUA INDEPENDENŢEI

Kosovo devine duminică cel mai nou stat de pe harta lumii, sub supravegherea Uniunii Europene. Parlamentul de la Priştina are programat votul pentru independenţă în jurul orei 16.00, ora României. La această oră premierul kosovar Hashim Thaci este aşteptat să susţină o conferinţă de presă în Priştina. Premierul din Kosovo Hashim Thaci a convocat deja Parlamentul în şedinţă extraordinară.

În jurul orei 19.00, preşedintele kosovar, premierul şi preşedintele Pralamentului vor anunţa decizia legislativului într-o conferinţă de presă. Primul ministru al Kosovo, Hashim Thaci, a declarat sâmbătă seară că în provincia Kosovo s-au terminat toate pregătirile necesare proclamării independenţei. Thaci a spus că fiecare instituţie va fi coordonată împreună cu partenerii internaţionali. Este vorba despre Uniunea Europeană, care va supraveghea independenţa, şi Statele Unite. Preşedintele american George W. Bush a declarat deja susţine o independenţă sub supraveghere internaţională. Albanezii din Kosovo au pregătit deja Constituţia şi simbolurile noului stat.

După declararea independenţei vor avea aloc mai multe manifestări. Premierul se va adresa naţiunii la televiziunea publică în jurul orei 21.30, iar apoi, spre miezul nopţii va începe sărbătoarea oficială, cu un imens foc de artificii. Au fost instalate rampe de lansare în patru locuri din Priştina, pentru ca spectacolul să se vadă în tot oraşul. Autorităţile locale din toate oraşele din Kosovo vor organiza petreceri şi concerte.

Zeci de mii de albanezi au dansat sâmbătă noapte pe străzi, au lansat artificii şi au sărbătorit mult aşteptata declaraţie a independenţei. Albanezii spun că e ziua lor cea mare, însă tensiunea e vizibilă mai ales în zona de nord a provinciei, locuită de sârbi. Punctul fierbinte pe harta Balcanilor va fi duminică Mitroviţa, unde trupele NATO au fost nevoite să ridice bariere ca să-i despartă de sârbi de albanezi.

Pe de altă parte, la Belgrad domneşte nemulţumirea. Guvernul sârb a depus o notă de protest faţă de decizia Uniunii Europene de a trimite o misiune în Kosovo care să asiste Priştina în primii paşi pe calea independenţei Oficialii guvernului sârb au declarat că e o ruşine faptul că Uniunea Europeană acceptă independenţa provinciei Kosovo, considerată de Belgrad o parte integrantă a Serbiei. La Belgrad, peste 100 de sârbi au demonstrat împotriva pierderii Kosovo.
FUCK U SUA!

Antena 3

Niciun comentariu: