luni, februarie 18, 2008

PD-L, PSD ŞI PRM ÎI CER LUI TĂRICEANU SĂ IA ATITUDINE FAŢĂ DE POZIŢIA UDMR

Liderii PD-L i-au solicitat premierului Călin Popescu Tăriceanu să lămurească poziţia oficială a statului român, în ceea ce priveşte independenţa Kosovo. Într-o conferinţă de presă, Emil Boc a calificat drept inacceptabilă poziţia oscilantă a Executivului de la Bucureşti, care se contrazice în declaraţii pe tema Kosovo. Deşi Guvernul a comunicat o poziţie de respingere a actului de la Priştina, UDMR – partid aflat la Guvernare – „este prima formaţiune care a spus public că recunoaşte independenţa Kosovo”.

„PD-L consideră că România nu trebuie să recunoască independenţa Kosovo. PD-L respinge orice formă de separatism teritorial”, a declarat Boc, precizând că independenţa Kosovo nu poate constitui un precedent pentru România.

PSD critică lipsa de reacţie a Preşedinţiei şi a Guvernului -
O poziţie similară a fost adoptată şi de social-democraţi. Liderul Mircea Geoană a criticat într-o conferinţă de presă lipsa de reacţie din partea Preşedinţiei şi a Guvernului, după declararea unilaterală a independenţei provinciei Kosovo. Geoană a subliniat că poziţia PSD este împotriva recunoaşterii Kosovo ca stat independent pe motivele istorice şi regionale.

„Prezenţa unor parlamentari UDMR la ceremonia de anunţare a independenţei Kosovo ridică semne reale de întrebare privind intenţiile acestei Uniuni. Orice participare a României cu trupe şi observatori trebuie să fie supusă obligatoriu Parlamentului”, a avertizat Mircea Geoană.

Cu acest prilej, liderul PSD a făcut un apel către preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu ca, neîntârziat, să vină în faţa Parlamentului pentru a prezenta motivele pentru care sunt trimise trupe româneşti în Kosovo.

PRM cere premierului Călin Popescu Tăriceanu "să dea afară, imediat, din Guvern organizaţia iredentistă şi periculoasă UDMR", avertizând că, în caz contrar, îl va acuza pe şeful Executivului de trădare de ţară şi îl va aduce în faţa justiţiei.

PRM îşi exprimă îngrijorarea faţă de precedentul creat prin "crearea artificială a aşa-zisei Republici Kosovo", menţionând că se referă la "politica separatistă a şovinilor unguri din Transilvania, ale căror căpetenii fac acum o agitaţie insuportabilă", conform unui comunicat remis Mediafax.

De asemenea, PRM îşi exprimă "dispreţul faţă de parada de patriotism pe care în aceste zile o fac unii politicieni, de la alte partide, care, pînă acum, s-au dovedit a fi slugi dezgustătoare ale politicii americane de dictat".

În opinia PRM, proclamarea independenţei Kosovo este ilegală, fiind o acţiune încurajată de SUA şi de alte state europene.

MARKO BELA: ROMÂNIA AR TREBUI SĂ RECUNOASCĂ INDEPENDENŢA KOSOVO, CÂT MAI REPEDE

Antena3.ro

Niciun comentariu: