Ambasadorul Marii Britanii la ONU, John Sawers, a anunţat în noaptea de duminică spre luni că nici o ţară nu a susţinut în Consiliul de Securitate cererea Rusiei de a anula proclamarea independenţei Kosovo.
Consiliul de Securitate al ONU a constatat din nou, duminică, divergenţele dintre membrii săi pe tema Kosovo, în condiţiile în care statele occidentale acceptă proclamarea independenţei de către liderii de la Priştina, iar Rusia se opune şi a cerut ONU să o respingă.
"Divergenţele de opinie pe care le cunoşteam deja au rămas fundamental aceleaşi", a declarat ambasadorul statului Panama, Ricardo Alberto Arias, preşedintele Consiliului în februarie, la finalul unei reuniuni de urgenţă convocate la cererea Rusiei.
Arias făcea referire la o reuniune precedentă a Consiliului de Securitate din decembrie, când, după patru luni de negocieri fără rezultat între sârbi şi kosovari privind statutul Kosovo, a fost constatată diviziunea sa.
"Nici o ţară nu a susţinut cererea Rusiei de a anula proclamarea independenţei Kosovo", a declarat ambasadorul britanic la ONU, John Sawers.
Omologul său rus, Vitali Ciurkin, îşi anunţase, înaintea consultărilor cu uşile închise, intenţia de a cere ca ONU să declare "nulă şi neavenită" proclamarea independenţei provinciei sârbe, duminică, la Priştina, de către Parlamentul din Kosovo.
Ambasadorul Belgiei, Johan Verbeke, a citit o declaraţie comună în numele a şapte state occidentale (Germania, Belgia, Croaţia, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie şi Italia), în care acestea reafirmă că "independenţa supravegheată internaţional (a Kosovo) este singura soluţie viabilă pentru a aduce stabilitate şi securitate".
"Este o soluţie «sui-generis» care răspunde unui număr de circumstanţe unice. Ea nu stabileşte nici un precedent mai amplu", adaugă declaraţia.
"Procesele în desfăşurare sunt pe deplin în acord cu dreptul internaţional, inclusiv rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate", se arată în text. Aceasta "furnizează cadrul pentru tranziţia spre un nou statut durabil pentru Kosovo şi continuă să fondeze autoritatea pentru prezenţele militară şi civilă internaţionale, necesare pentru a ajuta Kosovo în această nouă etapă", continuă declaraţia.
Rezoluţia 1244, adoptată în iunie 1999, la sfârşitul conflictului dintre trupele sârbe şi gherila separatistă albaneză din Kosovo, acordă provinciei o autonomie substanţială sub suveranitate sârbă şi mandatează MINUK să administreze teritoriul cu ajutorul NATO. Ea nu se pronunţă asupra viitorului statut al Kosovo.
Consiliul de Securitate se va reuni din nou luni pe tema Kosovo, de data aceasta pentru a dezbatere publică, la care poate participa orice stat membru al ONU. Preşedintele sârb, Boris Tadici, urmează să facă o declaraţie în cursul reuniunii.
from mediafax.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu