marți, februarie 19, 2008

Vot amânat în cazul înlocuirii termenului de rom cu cel de ţigan

omisia de cultură din Senat a amânat azi votul la proiectul de lege iniţiat, printre alţii, de peremistul Gheorghe Funar, referitor la introducerea termenului de ţigan, în locul celui de rom.

Senatorii au luat decizia amânării după ce au stabilit că trebuie să consulte în această privinţă şi organizaţiile de romi, pe care urmează să le invite la discuţii săptămâna viitoare.

Preşedintele comisiei, senatorul Adrian Păunescu, a spus că deşi Gheorghe Funar a venit cu proiectul, el se numără printre iniţiatori, fiind unul dintre cei care a ridicat această problemă în repetate rânduri. Adrian Păunescu este de părere că această schimbare este binevenită şi nu trebuie să existe temeri legate de conotaţiile pe care le-ar putea avea revenirea la termenul de ţigan.

'Trebuie să fim cu gândul la binele ţiganilor, care n-au nevoie de pseudonime, pentru că uneori ei sunt geniali, iar de cele mai multe ori, sunt oameni serioşi. Conform acestui mecanism logic viciat, ar urma ca pentru schimbarea situaţiei noastre ca români, ar trebui să ne numim altfel în ţările în care românii răufăcători ne fac de râs. Nu cred că trebuie să ne temem de conotaţiile pe care le-ar putea avea un gest de revenire la această denumire. Noi trebuie să reabilităm ideea de ţigan şi să-i ajutăm să-şi poarte numele cu mândrie. E un moment important. Nu avem niciun motiv substanţial să ne opunem acestei schimbări', a declarat Adrian Păunescu.

Senatorul PRM Mihai Ungheanu a apreciat iniţiativa colegului său de partid, considerând că există 'o confuzie supărătoare între prescurtarea României pe documentele oficiale şi numele pe care şi le-au luat ţiganii'.

'Termenul de ţigan nu este înjositor pentru aceştia, dar cuvântul rom încurcă foarte mult lucrurile', a arătat Ungheanu.

Senatorul Gheorghe Constantin a spus că 'îi numim romi pentru că s-a deteriorat termenul de ţigan şi s-a căutat, la un moment dat, înlocuirea cu ceva nou'.

'În urma evenimentelor apărute în presă, în curând şi acest termen de rom va avea aceeaşi soartă şi va trebui să căutăm altceva. În Europa, denumirea de ţigan este folosită pentru o etnie. Mi se pare total nejustificată schimbarea doar pentru a acoperi pentru un moment un aspect peiorativ dat de istoricul faptelor sau etniei respective', a precizat senatorul.

Senatorul social democrat Vasile Dâncu a spus că această propunere este 'delicată', existând riscul ca odată votat favorabil acest proiect, parlamentarii să fie acuzaţi de discriminare.

'Nu cred că putem să o votăm, pentru că am crea prin aceasta un scandal legat de comisia noastră, un scandal care ar folosi ca pretext unora să arate că noi discriminăm. Eu am participat când eram la guvern la schimbarea indicativului de ţară din cauza denumirii de rom, pentru că nu mai avem indicativul internaţional ROM ci ROU. Dacă am schimba acum ceea ce s-a considerat atunci a fi o mare deschidere a României, ar însemna un pas înapoi', crede Dâncu.

Senatorii de la Comisia pentru cultură urmează să dea un vot pe raport săptămâna viitoare, după ce vor purta discuţii şi cu organizaţiile de romi, dar şi cu istorici şi sociologi.
from adevarul.ro

Niciun comentariu: