Regiunea Kosovo, alcătuită din etnici albanezi majoritari şi dintr-o importantă minoritate sârbă, reprezintă leagănul religiei pentru aceştia din urmă. în timpul comunismului, în zonă au fost colonizaţi mulţi musulmani, pentru a dezbina leagănul ortodoxiei sârbe.
“Miloşevici (Slobodan Miloşevici, fostul preşedinte al Serbiei – n. red.) a fost considerat marxist-şovinist de către americani, deoarece era apropiat de ruşi. Acum şi cei din Kosovo au legături puternice în America. Până în aceste zile nu au zis asemenea lucruri despre Miloşevici, dar acum le spun”, a povestit unul dintre recepţionerii hotelului unde au fost cazate handbalistele de la “U” Jolidon.
încurajări pentru Serbia, nu pentru Naisa Nis
Meciul dintre Naisa Nis şi “U” Jolidon a consemnat şi singura demonstraţie de protest a sârbilor văzută pe viu de delegaţia clujeană. La puţin timp după startul partidei, o parte din cei 3.500 de spectatori prezenţi la meci au afişat un banner cu inscripţia “Kosovo is Serbia”, în culorile steagului Serbiei.
Forţele de ordine prezente la meci au intervenit prompt pentru a stopa eventuale incidente, dar spectatorii şi “ultraşii” din Nis nu au creat probleme, singurele lor manifestări contând în scandări pe toată durata partidei.
Sfătuiţi să stea în hotel
La revenirea la hotel, după meci, atât componentele echipei, cât şi persoanele care au însoţit delegaţia clujeană au fost sfătuite să rămână în hotel.
“Cine ştie ce se poate întâmpla la noapte prin oraş? Mai ales că nu sunteţi de aici. Unii pot bănui că sunteţi americani şi se pot lua de voi”, ne-a avertizat managerul hotelului unde au fost cazate handbalistele de la “U” Jolidon. Apoi, acesta a întrebat motivele pentru care România nu a recunoscut noua republică, iar oficialii clujeni au încercat să-i explice că o recunoaştere ar putea crea un precedent periculos privind integritatea statului român.
Lunea, o zi diferită
Pe toată durata serii de duminică şi în timpul nopţii de duminică spre luni, la televiziunile din Serbia au fost difuzate imagini cu protestele din Belgrad şi demonstraţiile din Pristina.
A doua zi după declararea independenţei Kosovo situaţia a fost, însă, total diferită faţă de cea din ziua anterioară. în al treilea oraş ca mărime din Serbia se simţea o tensiune nefirească. Numărul forţelor de ordine din oraş a crescut simţitor faţă de duminică, intensificându-se şi înarmarea acestora.
“în oraş sunt foarte multe forţe de poliţie şi armată, pentru a stopa o eventuală manifestaţie care ar degenera”, a mai spus managerul hotelului. La aflarea veştilor cu incidentele de la Belgrad, oficialii de la “U” Jolidon au ales o altă rută de întoarcere la Cluj, alegând să treacă graniţa pe la Drobeta Turnu Severin, nu pe la Jimbolia, cum era programat iniţial.
“Kosovo e al sârbilor”
Soţia preşedintelui Academiei Române, clujeanul Ionel Haiduc, Iovanca, a comentat pentru ZIUA de Cluj situaţia din Kosovo. “Kosovo e al sârbilor de când lumea”, a spus Iovanca Haiduc, la origine sârboaică.
“Nu se poate ca prin voinţa unora să se rupă o provincie istorică”, a spus ea. “Vor fi violenţe, pentru că sârbii sunt un popor mândru. E vorba de o regiune istorică, sunt acolo primele mănăstiri, biserici sârbeşti”, a mai afirmat Iovanca Haiduc. (B.F.)
from ziua de cluj
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu