duminică, februarie 17, 2008

Episcopul ortodox din Kosovo cere decretarea stării de război

Serbia ar trebui să-şi convoace forţele militare, să declare Kosovo "teritoriu ocupat" şi să cumpere arme de la Rusia pentru a-l obţine înapoi, a declarat şeful Bisericii Ortodoxe sârbe din Kosovo, relatează NewsIn.

"Declaraţia generalului Zdravko Ponos că provincia Kosovo nu va fi apărată cu armele este o ruşine", a spus Artemije. "Serbia ar trebui să cumpere arme de ultimă generaţie de la Rusia şi de la alte state şi să ceară Rusiei să trimită voluntari şi să stabilească o prezenţă militară în Serbia", a spus el.

"Kosovo a fost şi va fi mereu al Serbiei", a subliniat Artemije, cu câteva ore înainte de declararea independenţei de către provincia sârbă. Totul va trece, ca şi ocupaţia Kosovo", a declarat şeful Bisericii Ortodoxe sârbe din Kosovo, în vârstă de 73 de ani.

Analistul sârb Bosko Jaksici a spus că discursul lui Artemije nu este o surpriză. "În următoarele zile ne putem aştepta la comunicate de presă furioase. Se vor cere şedinţe al Consiliului Naţional de Securitate şi ale Curţii Internaţionale de Justiţie. Nivelul relaţiilor diplomatice cu ţările care vor recunoaşte noul stat din Balcani va fi redus", a explicat el.

"Clopotele vor bate şi ştim că Artemije va repeta că trebuie să luptăm pentru Kosovo încă 500 de ani. Pentru imagine, armata va fi pusă în stare de alertă ridicată, presa occidentală va fi criticată dacă nu va relata declaraţiile dramatice ale refugiaţilor sârbi", a subliniat analistul.

Cotidianul Politika spune că declarara independenţei Kosovo "nu va însemna sfârşitul unei părţi a istoriei Serbiei", ci "începutul unei lupte, a unui maraton în care nu este important cine aleargă cel mai repede, ci cine va ajunge la final". Lupta va fi foarte grea "pentru că prejudecăţile legate de sârbi sunt puternic înrădăcinate", subliniază cotidianul.

Cotidianul Blic a discutat cu doi comentatori kosovari, un albanez şi un sârb, care au spus că nu se aşteaptă la violenţe majore. Potrivit analistului albanez Shkelzen Maliqi, ar putea exista unele tensiuni, dar" albanezii sunt mulţumiţi şi nu au niciun motiv să se lupte cu sârbii".

Liderul sârb din Kosovo, Oliver Ivanovici, a spus că sârbii vor suferi o grea lovitură în ceea ce priveşte identitatea lor naţională. "Un astfel de sentiment poate provoca frustrări la nivel naţional, care sunt periculoase. Nu mă aştept la probleme în Kosovo. Ar putea părea un paradox, dar riscurile sunt mai mici ca niciodată. Nu se întâmplă nimic spontan în Kosovo, totul este dirijat. Acum albanezii ştiu că violenţa le-ar face rău", a explicat el.
from adevarul.ro

Niciun comentariu: