vineri, februarie 22, 2008

Mafia calabreză, ‘Ndrangheta, o putere economică mondială

Mafia calabreză ’Ndrangheta este organizată ca Al-Qaida şi a devenit „o putere economică mondială", finanţată prin deturnarea de fonduri europene, trafic de droguri şi impozitul mafiot, se arată într-un raport publicat în capitala italiană şi citat de AFP.

Cu o structură tentaculară, fără o conducere strategică, dar cu un puternic sistem autonom de informaţii, ’Ndrangheta este construită în maniera Al-Qaida, fiind „dotată cu o vitalitate caracteristică tumorilor", se mai arată în raportul anual al comisiei parlamentare italiene antimafie.

Este o mafie „lichidă", care se infiltrează peste tot, reproducând, în locurile îndepărtate de unde a luat naştere, acelaşi model de organizaţie veche şi eficientă, notează autorii raportului, care consideră ’Ndrangheta drept "unul dintre marile trusturi economico-delincvente ale economiei globale".

Mafia calabreză a reuşit să păstreze o dimensiune de familie, integrân­du-se totuşi în lumea modernă şi globalizată, bazându-şi puterea economică mai ales pe traficul de droguri, deturnarea de fonduri europene şi naţionale şi prin perceperea impozitului mafiot.


Cu ochii pe fondurile europene


„Utilizarea frauduloasă a fondurilor publice ale statului italian sau ale Uniunii Europene" reprezintă, potrivit raportului, un alt canal de finanţare pentru ’Ndrangheta. Numai în prima jumătate a anului 2006, peste 10,8 milioane de euro din fondurile europene au fost deturnate în regiunea calabreză (sud) - cifră în creştere, estimează autorii raportului.


Mafioţii calabrezi au relaţii „privilegiate" cu cartelurile columbiene ale drogurilor, care consideră ’Ndrangheta drept „cea mai demnă de încredere dintre organizaţiile mafiote, mulţumită bunei sale capacităţi de gestiune şi bazelor solide din Italia, Europa şi restul lumii", mai observă parlamentarii italieni.

from adevarul.ro

Niciun comentariu: