vineri, februarie 22, 2008

REACŢII INTERNAŢIONALE. SUA CALIFICĂ DREPT „INTOLERABILĂ” SITUAŢIA DIN SERBIA

Statele Unite au protestat oficial joi pe lângă guvernul sârb, calificând drept „intolerabilă” situaţia care le-a permis manifestanţilor sârbi să incendieze ambasada americană de la Belgrad, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Sean McCormack. În acelaşi timp Nicholas Burns, numărul trei în ierarhia Departamentului de Stat, a purtat o discuţie telefonică cu Vojislav Koştuniţa, prim-ministrul Serbiei, şi cu ministrul sârb de Externe cărora le-a transmis protestul faţă de incursiunea manifestanţilor şi măsurile "total insuficiente" de securitate asigurate de forţele de ordine sârbe.

Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, s-a declarat joi seară „şocat şi întristat” de violenţele care au urmat manifestaţiei contra declaraţiei de independenţă a Kosovo la Belgrad. El a cerut autorităţilor sârbe să condamne „ferm şi fără condiţii” aceste acte. „Sunt convins că marea majoritate a sârbilor sunt opuşi violenţei, dar ei au fost luaţi ostatici de o minoritate de spărgători şi de vandali ale căror acte fac mult rău reputaţiei populaţiei sârbe”, a adăugat Terry Davis.

Cristina Gallach, purtătorul de cuvânt al diplomatului şef al UE, Javier Solana, a apreciat incidentele de la Belgrad ca fiind „total inacceptabile” facând un apel la „calm şi reţinere”, în timp ce ministrul sârb de Externe, Vuk Jeremic, consideră că atacurile „Au afectat imaginea Serbiei în străinătate şi nu reprezintă sentimentele colective ale poporului sârb”. El a precizat că Guvernul sârb nu va permite repetarea unor asemenea acte de violenţă pe teritoriul Serbiei.

Atacurile violente ale sârbilor nu au trecut neobservate nici de oficialităţile Naţiunilor Unite. Consiliul de Securitate al ONU a condamnat violenţele comise joi asupra ambasadelor de la Belgrad şi a reamintit principiul inviolabilităţii misiunilor diplomatice.

Citiţi BELGRAD. AMBASADA SUA, INCENDIATĂ. ÎN CLĂDIRE A FOST GĂSIT UN CADAVRU CARBONIZAT

Antena3.ro

Niciun comentariu: