duminică, februarie 17, 2008

PUTIN. PROCLAMAREA INDEPENDENŢEI KOSOVO AR PUTEA AFECTA ROMÂNIA ÎN PRIVINŢA TRANSILVANIEI

Evenimentele din Kosovo crează un precedent care ar putea afecta şi România în privinţa Transilvaniei. Declaraţia a fost făcută de preşedintele rus Vladimir Putin şi transmisă în cadrul unui reportaj Euronews. În plus, o agenţie de presă bulgară scrie că autorităţile române resping independenţa kosovarilor, din cauza cererilor de autonomie pretinse de etnicii maghiari din Transilvania.

„Rusia se opune categoric independenţei unilaterale a provinciei Kosovo, spune Putin. Asta va încălca legislaţia internaţională şi va avea consecinţe imediate pentru Balcani şi restul lumii. Există îngrijorări potrivit cărora Kosovo stabileşte un precedent pentru eventuale mişcări de independenţă în regiunea Abhazia din Georgia, în regiunea Transnistria din Moldova şi în zona Transilvania din România.”

Acest comentariu a apărut la postul de televiziune Euronews, în cadrul unui material de analiză privind posibilele scenarii, după declararea independenţei Kosovo. Pe de altă parte, numele ţării noastre apare şi în stirile agenţiei bulgare Focus News. Potrivit acesteia, „România este îngrijorată de emanciparea teritorială a etnicilor albanezi din Kosovo, din cauza potenţialelor cereri ale comunităţii maghiare din Transilvania, în număr de 1,5 milioane.”

Ziarul american San Antonio Express News susţine însă contrariul. România este dată ca exemplu pentru faptul că a reuşit să aplaneze conflictul cu Ungaria, în privinţa Transilvaniei: „De exemplu, Ungaria şi România, state membre NATO, au redus mult un potenţial conflict în privinţa Transilvaniei, o regiune românească, locuită în majoritate de etnici maghiari”.

Antena 3

Niciun comentariu: