marți, februarie 19, 2008

NOKIA ACUZATĂ DE „SCLAVAGISM” DIN CAUZA NUMĂRULUI DE ORE DE MUNCĂ SĂPTĂMÂNALE

Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa, s-a declarat nemulţumit de încercarea companiei Nokia de a îşi majora profitul prin „exploatarea angajaţilor” fabricii din comuna clujeană Jucu. „Ni se pare anormal ca Nokia să încerce o dereglementare pe piaţa muncii din România, în sensul în care doreşte ca Ministerul Muncii şi Guvernul actual să încerce o schimbare a Codului Muncii, practicând o nouă formă de sclavagism. În momentul în care se doreşte, pentru eficientizarea profitului, nu să se angajeze un număr adecvat de salariaţi care să lucreze în trei schimburi, ci se încearcă o exploatare a angajaţilor existenţi, încercându-se mărirea duratei medii de lucru de la 48 de ore la 60-70 de ore pe săptămână, nu ni se pare comportamentul cel mai adecvat”, a afirmat Hossu.

El apreciază că în acest fel se crează şi o problemă pe termen mediu şi lung asupra riscului profesional pentru persoanele angajate, în special tineri. În aceste condiţii, Cartel Alfa va încerca formarea unui mecanism prin care să se soluţioneze situaţia creată prin structura de solidaritate a lucrătorilor care sunt în ramura electrotehnică, din sindicatul „Solidaritatea Metal”, dar şi a apartenenţei europene prin structurile „Metal”. În acest scop se intenţionează crearea unui sindicat la Nokia, apoi a unui contract colectiv de muncă „care trebuie să preia cadrul contractului colectiv de ramură care este aplicabil pe teritoriul României.”.

A treia măsură care ar putea fi luată constă în crearea unor „comitete europene de întreprindere la care reprezentanţii sindicatului vor participa”, a mai adăugat Hossu.

Producătorul număul unu de telefoane mobile din lume, Nokia, a desfiinţat fabrica din Bochum, Germania, de unde 2.300 de angajaţi au fost disponibilizaţi. Producţia a fost transferată către noua fabrică din localitatea Jucu, judeţul Cluj.

Antena3.ro

Niciun comentariu: