sâmbătă, februarie 23, 2008

PUTIN. INDEPENDENŢA KOSOVO – UN PRECEDENT „GROAZNIC”, CARE SE VA ÎNTOARCE ÎMPOTRIVA OCCIDENTULUI

Independenţa din Kosovo a creat un precedent „groaznic”, care se va întoarce împotriva Occidentului. Aceasta este opinia exprimată de preşedintele Vladimir Putin la întâlnirea sa de adio cu liderii celorlalte foste republici sovietice. Principalul scop al intalnirii a fost prezentarea urmaşului lui Putin, Dimitri Medvedev, în faţa viitorilor săi colegi.

Republicile separatiste din Georgia, Abhazia şi Osetia de Sud, anunţaseră că vor cere summitului CSI recunoaşterea independenţei lor, invocând precedentul Kosovo. Liderii Transnistriei aveau aceleaşi intenţii. Oficial, tema nu s-a aflat pe agenda discuţiilor, dar preşedintele Putin nu a pierdut ocazia să comenteze situaţia din Kosovo: „Precedentul creat în Kosovo este unul groaznic. În esenţă, s-a distrus întregul sistem al relaţiilor internaţionale, format în câteva zeci sau chiar sute de ani.”

În stilul său direct, Putin a avertizat ţările care au sprijinit independenţa Kosovo că vor avea de suportat consecinţe imprevizibile. Recunoaşterea Transnistriei şi a celorlalte republici separatiste din CSI nu este totuşi la ordinea zilei, deoarece şi Federaţia Rusă s-ar putea confrunta cu revendicări similare. Pe de altă parte, atât Putin cât şi Dimitri Medvedev au dat asigurări că Rusia va menţine, şi după alegerile de la 2 martie, aceeaşi politică faţă de fostele republici sovietice.

Potrivit presei ruse, Medvedev ar putea vizita în zilele următoare Belgradul, în actuala sa calitate de preşedinte al concernului Gazprom.

Antena 3

Niciun comentariu: