marți, februarie 19, 2008

PREŞEDINTELE KOSOVO: INDEPENDENŢA ESTE MOMENTUL APROPIERII DE ROMÂNIA

EXCLUSIV ANTENA 3 - Preşedintele din Kosovo spune că viitorul relaţiilor cu românii va fi unul de cooperare. Declaraţia a fost făcută într-un interviu acordat în exclusivitate lui Mile Cărpenişan, trimisul special al Antenei 3 la Pristina. „Cred că România este un stat foarte important, membru al UE, şi are o însemnătate deosebită pentru noi ca România să respecte politica oficială a Uniunii Europene. Am avut acum, şi am avut şi în trecut relaţii paşnice şi bazate pe respect”, a declarat Fatmir Sedjiu.

Preşedintele noului stat autoproclamat la Pristina, şi recunoscut până acum de câteva state importante, vede relaţiile României cu Kosovo într-un mod foarte de optimist. „Vă respectăm experienţa, rolul pe care îl aveţi în Europa şi, de asemenea, ştim că mulţi dintre albanezi, cu origini kosovare, sunt acum membri ai Academiei Române, ca şi în trecut. Acesta poate fi un moment pentru apropierea relaţiilor dintre Kosovo şi România, aşa încât împreună să mergem înainte în UE. Cred că viitorul acestor două naţiuni, română şi kosovară, va fi cooperarea”, a adăugat preşedintele kosovar.

România, alături de Cipru şi Spania, a anunţat că nu va recunoaşte noul stat Kosovo. Preşedintele Fatmir Sedjiu linişteşte însă spiritele în această problemă: „Am dori ca România să aibă aceeaşi poziţie ca şi celelalte state, în recunoaşterea Kosovo. Am trimis cererea noastră României şi aşteptăm un posibil răspuns, în cadrul unui proces normal”.

În ceea ce priveşte forţele sub mandat ONU care asigură securitatea în statul nou proclamat, preşedintele kosovar nu a pierdut prilejul pentru a sublinia că România are jandarmi în zonă, alături de statele care au recunoscut independenţa Kosovo. „Ce este mai important, este că trupele NATO sunt în Kosovo şi au grijă de securitatea cetăţenilor. Şi voi, România, sunteţi parte din ea”.

Antena 3

Niciun comentariu: